Önkéntesség – nehéz helyzetek kezelése [szerkeszthető]

A szócikk lektorált, nem szerkeszthető változata:
https://cskwiki.hu/onkentesseg-nehez-helyzetek-kezelese/
 

Az önkéntes koordinátorok számára a legnagyobb fejtörést azok a helyzetek szokták okozni, amikor valamilyen feszültség keletkezik két fél, önkéntesek, az önkéntes és egy munkatárs, az önkéntes és egy ügyfél, vagy az önkéntessel kapcsolatban a munkatársak között. Mivel a koordinátor mind az intézmény, mind az önkéntesek képviselője, ezen helyzetek egyfajta prést hoznak létre, amelyben igencsak kellemetlenül érezheti magát, ha nincsenek objektív fogódzói.
Az ilyen helyzetekben a legfőbb segítség az írásbeli szabályrendszer, a feladatkiadás írásbeli nyoma, vagy írásbeli jegyzőkönyv. Ugyanakkor tény, hogy az érintettek érzelmileg a helyzetekbe bevonódnak, és személyiségtől függően nehezen oldódnak fel a nézeteltérések, és esetleg keserű élménnyé válnak. Ennek elkerülése érdekében a koordinátornak képesnek kell lennie egy tisztázó beszélgetés levezetésére és a két vagy több fél közötti moderálásra.
Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül, felvillantunk néhány nehéz esetet, amelyek előfordultak intézmények önkéntes programjaiban, és általában váratlanul és felkészületlenül érték a feleket. Az alábbiakban megkísérlünk némi támpontot nyújtani esetleges kezelésükhöz.

 
A szócikk alapját képező dokumentum: Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez