Közösségi felmérés [szerkeszthető]

A szócikk lektorált, nem szerkeszthető változata:
https://cskwiki.hu/kozossegi-felmeres/

 

A közösségi felmérés egy „ajtótól ajtóig” történő – a helyi lakosok aktív részvételével megvalósuló – aktivizáló módszer. A módszer elemei: az interjúk és a közösségi beszélgetések során feltárt problémakörökre a helyi közösség által elkészített kérdőív eljuttatása a háztartásokba, a kérdőívek begyűjtése, feldolgozása és az eredmények kiadványba szerkesztése. A közösségi felmérés valamennyi lépését a helyi közösség aktív tagjai valósítják meg, a közösségfejlesztő segíti és támogatja a munkát. Mire is szolgál a közösségi felmérés?

  • A helyi embereket valóban érdeklő problémakörökről széles körű vélemény gyűjthető, valamint feltárul a közösség tagjainak cselekvési hajlandósága, kapacitása is.
  • Azok is állást foglalnak, véleményt nyilvánítanak, akik ezt esetleg eddig azért nem tették meg, mert személyesen, szóban nem volt rá alkalmuk, kedvük.

A kérdőíven keresztül megszólításra kerül a településen mindenki, és ösztönözzük a részvételét a felmérési munkában és az azt követő közösségi cselekvésben is. Ezzel a közösségi folyamatban aktívan részt vevők köre szélesedik, a meglévő megerősödik.