Feladatok megosztása [szerkeszthető]

A szócikk lektorált, nem szerkeszthető változata:
https://cskwiki.hu/feladatok-megosztasa/

A társadalmiasításnak összesen 4 kritériuma van intézményi oldalról. Amennyiben ezek együttesen érvényesülnek, akkor optimálisan társadalmiasítottnak, amennyiben csak elemeiben érvényesülnek akkor, minimálisan vagy közepesen társadalmiasítottnak tekinthetünk egy intézményt.

A társadalmiasítás kritériumai intézményi oldalról
A társadalmiasítás kritériumai intézményi oldalról

Feladatok megosztása

A társadalmiasított módon működő intézmény folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy mely feladatainak megvalósításába tudja bevonni a lakosokat – akár részben, akár egészen átadva a megvalósítás lehetőségét, felelősségét számukra. Értve ezalatt az intézményben megvalósuló mindazon tevékenységeket, amelyre a közösségek részéről van erőforrás (elsősorban munkaerő) és know-how.

Amennyiben egy intézmény kezdeményezi egyes tevékenységek, projektek „kiszervezését” a helyi, az intézménnyel kapcsolatban álló közösségek irányába, fontos ügyelnie az önkéntes jogállás és a saját intézményi munkakörök közötti feladatok megfelelő meghatározására. E kérdéskörről pedig a „Gyakorlati útmutató intézményi önkéntes programok létrehozásához és működtetéséhez” című kiadványunkban olvashatók praktikus tanácsok.

A szócikk alapját képező dokumentum:

Intézmények társadalmiasítása módszertani útmutató