Baráti kör [szerkeszthető]

A szócikk lektorált, nem szerkeszthető változata:
https://cskwiki.hu/barati-kor/

A baráti kör az intézmény égisze, ideális esetben közvetlen irányítása alatt elsősorban az intézmény költségvetése által nem lehetővé tett szolgáltatások megvalósítására vagy színvonalemelésre gyűjt adományokat azon az elven alapulva, hogy a szervezet által egyébként térítésköteles szolgáltatások hozzáférését e kör számára kedvezőbbé, esetenként ingyenessé teszi. Ezáltal létrejön egy törzsközönség a szervezet körül, gyakran, és hosszú távon jellemzően a rendszeres találkozás igényével és a tenni akarás szándékával.
Kulturális intézmény baráti körének tagjává válni általában tagdíj- vagy támogatási összeg megfizetése után lehet. Bizonyos szervezetek önkéntes szolgálatot végzők számára is felajánlanak baráti kör tagságot, vagy inkább fordított példát látunk rá: az önkéntes szolgálatra jelentkezőnek először egy éves tagdíj megfizetésével kell elkötelezettségét bizonyítania.

Az önkéntességgel összehasonlítva a baráti kör és az önkéntesség között a legjellemzőbb azonosság, hogy mindkét csoportosulás a szervezet, és esetenként saját vagy a közösség ügyének előmozdítása érdekében tevékeny, a baráti kör tagjai azonban elsősorban pénzbeli hozzájárulással, az önkéntesek pedig a munkaidejük felajánlásával támogatják a szervezetet.
A két csoportosulás szervezése e különbözőség okán jelentősen eltér, ahogy motivációs faktoraik is különbözőek lehetnek. Azonban baráti kör tagok akár önkéntes munkájukkal is támogathatják a szervezetet.

A szócikk alapját képező dokumentum:

Közösségfejlesztés módszertani útmutató