Az allendale-i Mary Idema Pew Library Learning and Information Commons [szerkeszthető]

A szócikk lektorált, nem szerkeszthető változata:
https://cskwiki.hu/az-allendale-i-mary-idema-pew-library-learning-and-information-commons/

 

A könyvtár 2013-ban nyitotta meg kapuját a Grand Valley State egyetem közelében, és a kezdetektől fogva egy olyan könyvtárnak szánták, amely alapvetően tér el a hagyományos könyvtári terektől, és az egész épületet azt szem előtt tartva rendezték be, hogy az egyetemisták részére minél kényelmesebb környezetet biztosítson a tanuláshoz, és persze a szolgáltatásaikat is ennek megfelelően alakították ki. A megnyitás óta eltelt 3 év. Ezalatt folyamatosan statisztikákat vezettek, illetve kérdőíveken és a közösségi média felületein is rendszeresen kikérték az olvasók véleményét. Ezekből azt a következtetést vonták le, hogy az irányvonal megfelelő, az olvasók pozitívan nyilatkoznak a könyvtár szolgáltatásairól, és mindez pozitívan hat a látogatószámra. A 3 év alatt 3,2 millióan fordultak meg náluk. A felmérések során sok mindenre rákérdeztek, felmérték, hogy az olvasók milyen módon használják a rendelkezésükre álló tereket, konkrétan mely eszközöket, bútorokat hogyan és hányszor használják, illetve csoportosan vagy önállóan szeretnek-e tanulni (50-50%). Ezekből merítkezve folyamatosan formálják a könyvtár elrendezését, felszereltségét és szolgáltatásait.
Lee C. Van Orsdel szerint a könyvtár a használóké, el kell érni, hogy a könyvtárat és annak minden elemét a sajátjuknak érezzék. Ezt a Mary Idema Pew könyvtár úgy éri el, hogy az alkalmazottai csak a háttérben, a saját irodáikban dolgoznak, és pl. az olvasók által átrendezett berendezési tárgyakat is csak minden szemeszter elején állítják vissza eredeti helyükre. Amikor valami változást akarnak bevezetni, akkor sem önkényesen teszik azt, hanem megbeszélik az olvasókkal, és azáltal, hogy bevonják őket a döntéshozatalba, még inkább a sajátjukként tekintenek a könyvtárra. A könyvtár egyik legtöbbet használt eszközei a sok helyen elhelyezett fehér táblák, melyekre szabadon írhatnak a diákok. A táblákat aktívan használják jegyzeteléshez, számításokhoz, de olykor rajzolnak is rájuk kikapcsolódásként. Az épületben ezen kívül van több, szabadon használható projektor, kijelző; és mindig van valamilyen kiállítás, zenei program, vagy más olyan rendezvény, amelyeket az olvasók szeretnének.
A program különös értéke, hogy a könyvtár valóban úgy működik, hogy akár egész napokat kényelmesen el lehessen benne tölteni, és minden létező eszköz adott legyen a hatékony tanuláshoz és a kikapcsolódáshoz. Ezt úgy érték el, hogy az olvasókat bevonták a döntéshozási folyamatba.

A szócikk alapját képező dokumentum:

Intézmények társadalmiasítása módszertani útmutató