Wiki szócikkek akadálymentesített formázása

Az akadálymentes web nemzetközileg elfogadott kritériumrendszerét a WCAG 2.0 ajánlás foglalja magában. A Cselekvő Közösségek Wiki a WCAG 2.0 “AA” akadálymentességi szintjének felel meg, beleértve a projekt munkatársai által feltöltött szócikkeket is. Ahhoz, hogy a szócikkek megfeleljenek az akadálymentességi kritériumoknak, speciális formázást kell alkalmazni. Ezeket a formázásokat nem lehet elvégezni a weboldal grafikus szerkesztőfelületéről, csak a “HTML” szerkesztőfelületen keresztül. A formázáshoz készítettünk egy segédletet, ám az ebben részletezett HTML-formázások használata opcionális, hiszen bizonyos fokú előképzettséget igényel.

 

A következő leírást tehát ajánlott figyelembe venni új szócikk létrehozásakor, vagy egy meglévő szerkesztésekor, de nem kötelező.

Hivatkozások szövegen belül:

A hivatkozás elnevezése mindig legyen beszédes, pl. a „Bővebb információ itt.” helyett „Bővebb információ a Cselekvő közösségek honlap „Munkatársaink” aloldalán.”

A hivatkozások HTML kódja a következőképpen nézzen ki:

<a href="http://url.hu" title="Rövid magyarázat a hivatkozáshoz (pl. „Az esélyegyenlőségi útmutató releváns fejezete”).">A hivatkozás beszédes (!) neve.</a>

Tehát fontos, hogy legyen beszédes a hivatkozás neve, és a HTML-kód tartalmazza a „title” attribútumot.

Az irodalomjegyzék a lap alján így nézzen ki:

<ul>
<li><cite><em>CÍM.</em>(2008). In: SZERZŐ. KÖNYV_CÍME. VÁROS, p. 0-10.</cite></li>
<li><cite>WEBOLDAL.NEVE: <a href="http://URL.HU">CIKK.CÍME</a></cite></li>
</ul>

Tehát felsorolás legyen (a grafikus felületről egy kattintással felsorolássá alakítható), és minden egyes irodalom legyen a <cite></cite> tag-ek között. Itt nem kell a „title” attribútum.

Idézetek:

A hosszabb idézetek (ha pl. a teljes szócikk egy idézet, ilyen a Fogalomtár szócikkei között több is van) a <blockquote></blockquote> tag-ek közé kerüljenek, a rövidebbek (pl. 1-2 mondat a bekezdésen belül) a <q></q> tag-ek közé.

Amennyiben a teljes szócikk egy idézet (ilyen a Fogalomtár szócikkei között több is van):

A fentebb említett <blockquote></blockquote> tag-ek közé kerüljön a szöveg, és a záró </blockquote> tag-en belül legyen egy <footer></footer> tag, és köztük legyen az hivatkozás címe.

Példa:

<blockquote>
Ez itt a hosszú, idézett szöveg.
<footer>
<cite>Onkentes.hu: Mi az önkéntesség?. http://www.onkentes.hu/cikkek/mi-az-az-oenkentesseg (hozzáférve: 2017. 08. 31.)</cite>
</footer>
</blockquote>

Amennyiben szövegen belüli hivatkozás van, tehát az irodalomjegyzék egy konkrét irodalmára szeretnénk mutatni:

A hivatkozni kívánt szó mellé ezt kell írni (a hivatkozás sorszámát természetesen mindig egyel növelni kell): <a href="#_hivatkozasneve" name="_hivatkozasneve">[1]</a>

Az irodalomjegyzékben pedig a <dl></dl> tag-ek közé kell tenni az ilyen típusú irodalmakat, és minden egyes ilyen irodalmat a <dt></dt> fogjon közre, a <dt>-n belül pedig szerepeljen ugyanaz az „<a href="..."” kifejezés, ami a szövegen belül is el lett helyezve.

Példa:

(A hosszú szövegnek az egyik szava <a href="#_ezazaszo" name="_ezazaszo">[1]</a>, amelyre hivatkozni szeretnénk a lábjegyzetben.)

<dl>
<dt><a href="#_ ezazaszo " name="_ ezazaszo">[1]</a> <cite>Onkentes.hu: Mi az Önkéntesség. http://www.onkentes.hu/cikkek/mi-az-az-oenkentesseg (hozzáférve: 2017. 08. 31.)</cite>
</dt>
</dl>

Képek:

A képek feltöltésénél a kötelezően kitöltendő mező az „alternatív szöveg”, ez max. egy mondat legyen, de pontosan írja le, hogy mi van a képen.

Táblázatok:

A táblázatokat be lehet szúrni képként is, de pontosan le kell írni szövegesen, címsorokat is alkalmazva, hogy mi van a táblázatban. Ez SEO és akadálymentesítési szempontból is elvárás.

Példa:

Maga a táblázat:

 

Név E-mail Telefon
Gipsz Jakab gipsz.jakab@gmail.com +36206565655

 

A táblázathoz tartozó szöveges leírás:

A táblázat a jelentkezők névsorát tartalmazza az e-mailcímükkel és telefonszámukkal együtt.

<h2>A táblázat három oszlopra tagolódik, ezek sorrendje balról jobbra olvasva a következő:</h2>

Név: a jelentkező neve.
E-mail: a jelentkező e-mailcíme.
Telefon: a jelentkező telefonszáma.

A példában is látható, hogy pontosan leírtam, hogy mit tartalmaznak az egyes cellák, és hogy az oszlopok milyen sorrendben követik egymást. Ez pl. egy szövegfelolvasó szoftver használatakor hasznos. Továbbá alkalmaztam a <h2> címsort (a címsorként mindig a fontos címeket kell formázni) és a <strong> (félkövér) kiemelést a megfelelő helyeken.

A címsorok alkalmazása:

A szócikken belül az 1-es szintű címsor mindig a cím, de ezt a wiki esetében nem kell használni (mert automatikus), tehát marad a <h2>, <h3>, <h4> stb. címsor. Ez pontosan ugyanúgy működik, mint a Word-ben is. A címsorok alkalmazásának ugyancsak SEO és akadálymentesítési szempontból van jelentőségük.

Példa:

<h2>Fontos fejezetcím!</h2>
Szöveg, szöveg szöveg, szöveg.

<h3>Fontos fejezeten belül egy alfejezet címe.</h3>
Szöveg, szöveg, szöveg, szöveg.